МО Радмила Шекеринска Говори

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод промоцијата на втората група од 55 подофицери – касарна „Илинден“ 29.04.2021 година

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод промоцијата на втората група од 55 подофицери – касарна „Илинден“ 29.04.2021 година

Ова е еден од оние денови кога навистина чест привилегија но и големо задоволство да се биде министер за одбрана и да се каже дека после долги години една работа навистина со огромен успех сите заедно ја завршивме. Ви честитам за првиот подофицерски чин. Со овој настан и со овој денешен чин ја заокружуваме една […]

Обраќање на министерката Шекеринска по повод промоцијата на 65 нови подофицери во Армијата - Касарна Илинден 05.02.2021 година

Обраќање на министерката Шекеринска по повод промоцијата на 65 нови подофицери во Армијата – Касарна Илинден 05.02.2021 година

Почитувани нови подофицери, Честитам. Денеска ја промовираме првата генерација на подофицери по долги и неоправдани 11 години пауза. Ги промовираме првите 65 подофицери од вкупно 120 кои ќе ја следат и веќе ја следеа обуката. Овие 65 припадници кои веќе го завршија курсот за подофицери кој во изминатиов период се реализираше во Центарот за обука […]

Обраќање на министерката Шекеринска на отворањето на стрелиште за потребите на елитните единици на Армијата и МВР

Обраќање на министерката Шекеринска на отворањето на стрелиште за потребите на елитните единици на Армијата и МВР

Почитувани припадници на Армијата и на МВР, почитуван колега Оливер Спасовски, почитуван НГШ Ѓурчиновски, почитувани претставници на двете институции Навистина ми претставува големо задоволство што дури и во вакви временски услови се собираме да прославиме и да одбележиме една добра вeст. Денеска на едно место се двата клучни столба на безбедноста на Република Северна Македонија […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод свечена заклетва на 24. Класа питомци и промоција на потпоручните од 20. Класа на воената академија    21.10.2020 - Касарна „Гоце Делчев“

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска по повод свечена заклетва на 24. Класа питомци и промоција на потпоручните од 20. Класа на воената академија 21.10.2020 – Касарна „Гоце Делчев“

Денешниот ден е во духот на младоста. Ова е ден на младоста и мотивацијата да се научи нешто ново и да се биде подобар, да се навлезе во суштината на војничката професија, но и да се покаже она што е научено низ четири години поминати тука на Воената академија, пред да стапат нашите нови офицери […]

Обраќање на МО Шекеринска по повод испраќањето на првиот контингент во мисијата КФОР на Косово

Обраќање на МО Шекеринска по повод испраќањето на првиот контингент во мисијата КФОР на Косово

Пред нас можеме да ја видиме нашата НАТО Армија, пред на се 44 мина, посветени мотивирани и храбри припадници на Армијата на Република Северна Македонија кои рамо до рамо, еднакви помеѓу еднаквите ќе го покажат сето она што го знаат и сите оние вештини и знаења пред своите колеги од сојузничките земји во мисијата КФОР […]

Обраќање на Министерката за одбрана Радмила Шекеринска на Панел – дискусија „Промоција на Националниот акциски план за имплементација на резолуцијата 1325 на ООН за „Жени, мир и безбедност“

Обраќање на Министерката за одбрана Радмила Шекеринска на Панел – дискусија „Промоција на Националниот акциски план за имплементација на резолуцијата 1325 на ООН за „Жени, мир и безбедност“

Велат дека силата на една армија е во тоа колку брзо се прилагодува на промените. Мислам дека денеска можеме да кажеме дека добро се прилагодуваме на овие тешки околности во кои сите живееме и тоа е една од големите, главни карактеристики кои што обично им ги припишуваат на жените, а мислам дека се неопходни и […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на свечениот академски час на Факултетот за безбедност - Скопје  01.10.2020 година

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на свечениот академски час на Факултетот за безбедност – Скопје 01.10.2020 година

Дозволете ми да ви се заблагодарам што по втор пат имам прилика да присуствувам на првиот академски час и да се потсетам дека првиот пат таа шанса ја имав во веќе далечната 2017 и се сеќавам дека во поинакви околности, меѓутоа во иста атмосфера зборуваме за тоа кои се нашите амбиции, кои се нашите планови. […]

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на приемот на 70 ПФВ  11.09.2020 касарна Илинден

Обраќање на министерката за одбрана Радмила Шекеринска на приемот на 70 ПФВ 11.09.2020 касарна Илинден

Добредојдовте во Армијата на Република Северна Македонија! Во деновите кога го прославуваме денот на нашата независност, во годината во која ја реализиравме една од стратешките цели, а тоа е членството во НАТО, во моментите кога целиот свет се соочува со пандемија, а сите светски армии се првите кои нудат помош ми причинува големо задоволство што […]

ADDRESS BY MINISTER SHEKERINSKA – SEEBRIG HQ OPENING CEREMONY - KUMANOVO, N. MACEDONIA 26 AUG 2020ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ШЕКЕРИНСКА НА ЦЕРЕМОНИЈАТА НА ОТВОРАЊЕ НА КОМАНДАТА НА СЕЕБРИГ - КУМАНОВО, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 26.08.2020

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРКАТА ШЕКЕРИНСКА НА ЦЕРЕМОНИЈАТА НА ОТВОРАЊЕ НА КОМАНДАТА НА СЕЕБРИГ – КУМАНОВО, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 26.08.2020

Ценети гости, Почитувани припадници на семејството на СЕЕБРИГ, Добредојдовте во Куманово, добредојдовте во Северна Македонија. Навистина ми причинува огромно задоволство да ви се обратам денес овде по повод отворањето на новата локација на Командата на Бригадата на Југоисточна Европа. Задоволството е уште поголемо од две причини: првата е што Северна Македонија, која е всушност местото […]

Обраќање на МО Шекеринска по повод 18. Август - Денот на Армијата

Обраќање на МО Шекеринска по повод 18. Август – Денот на Армијата

Ми причинува неизмерно задоволство што стојам денес овде пред вас. Пред Армија на земја членка на НАТО. Армија која даде огромен придонес во исполнувањето на таа цел. Армија која сите нас не направи горди. И Армија која го прави горд својот народ и ја ужива неговата најголема доверба. Долг пат поминавме и од местото каде […]