САД – Јадранска повелба (A5)

Правна рамка за соработка

На иницијатива на Република Северна Македонија, во рамките на Самитот на НАТО/ЕАПС во Прага (23.11.2002), беа одржани средби на Претседателите и Министрите за надвотешни работи на Македонија, Албанија и Хрватска, каде што беше промовирана и прифатена иницијативата, неформално наречена Охридско – Јадранска.

Соработката во областа на одбраната во А-3 контекст, започна по потпишувањето на Повелбата за партнерство помеѓу САД, Албанија, Хрватска и Македонија, во Тирана, на 2 мај 2003 година, од страна на Министрите за надворешни работи на трите земји.

Во јануари 2009 за првпат беше усогласен Партнерски План за имплементација на САД – Јадранската Повелба во нов формат (А-5), во кој беа вклучени и новите земји-членки на групата: Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Статус на иницијативата

На состанокот на Политички одбранбени директори кој се одржа во април 2019 во Тирана, Република Албанија, земјите членки на САД-Јадранската повелба искажаа недвосмислена поддршка и упатија искрени честитки по повод потпишувањето на Пристапниот протокол за членство на Република Северна Македонија во НАТО. Притоа изразија надеж за завршување на процесот на негова ратификација  до крајот на 2019 година.

На состанокот беше потврдено дека А5 иницијативата претставува одлична рамка за промовирање и унапредување на регионалната стабилност и безбедност и изразија поддршка за зголемување и проширување на соработка. Во тој контекст, беше изразена недвосмислена определбата за понатамошно заедничко учество во вежбовни активности и НАТО мировни операции.

Активности:

Годишно се реализираа по два состаноци на Политичките одбранбени директори. Домаќин е земјата која моментално претседава со иницијативата;
Состанок на Групата за имплементација за подготовка на средбата на Началници на Генералштабови на земјите членки на А-5;
Годишно се реализираа по еден состанок (Скопје, Подгорица и Тирана) на Началниците на Секциите на Ј-2, Ј-4 и Ј-6 на Генералштабовите на Армиите на земјите членки;

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail