Заменик на началникот на ГШ на АРМ

Мухамет Рацајгенерал-мајор Мухамет Рацај

Дата и место на раѓање:
01 август 1961, с. Сичево – општина Клина, Република Косово

Воено образование:

 • Средно воено училиште КоВ, Сараево 1976 – 1980
 • Воена академија КоВ, Белград 1983 – 1986
 • Командно штабна академија – Скопје 1996
 • Школа за национална одбрана (Колеџ на Копнени сили) во Р. Турција 2006 – 2007

Дополнително образование:

 • Постдипломски магистерски студии на Филозофски факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје 2006
 • Доктор на Науки од областа на безбедност, на Универзитет „Св. Климент Охридски“ во Битола 2009

Воена кариера:

 • Командир на вод
 • Командир на чета
 • Заменик Командант на 2.граничен баталјон
 • Референт за ПНШ за ОНР во пешадиска бригада
 • Началник на С-5 во гранична бригада
 • Командант на 1.граничен баталјон во 1.гранична бригада
 • Началник на Штаб во Одред за специјални намени
 • Заменик на Командантот на Полкот за специјални операции
 • Началник на Штаб во Здружена Оперативна Команда
 • Заменик командант на Здружена Оперативна Команда
 • Заменик на началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија

Унапредувања:

 • Водник 1980 – 1983
 • Водник I класа 1983
 • Потпоручник 1986 – 1987
 • Поручник 1987 – 1991
 • Капетан 1991 – 1996
 • Капетан 1класа 1996 – 2001
 • Мајор 2001 – 2003
 • Потполковник 2003 – 2006
 • Полковник 2006 – 2012
 • Бригаден генерал 2012 – 2015
 • Генерал мајор 2015 -

Останато:

 • Избран е за Доцент од областа на Криминалистика од Факултетот за детективи и безбедност при „ФОН“ – Универзитетот 2009
 • Избран е за Доцент од областа на Воени науки од Воена Академија при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип 2010
 • Амбасадор на мир- Универзална Федерација за мир – Интеррегионална и Интернационална Федерација на светсткиот мир 2008
 • По Наредба на НГШ на АРМ одреден е за претседател на комисија за рецензија на доктрини и военостручна литература во АРМ 2013

Автор е на многу научни трудови и книги и тоа:

 • Вооружување со настава за гаѓање
 • Основи на топографија и тактика во природни услови
 • Вовед во криминалистика – на албански јазик

Странски јазици:
турски, српски, хрватски, делумно англиски

Брачна состојба:
Оженет, сопруга Мевљурије, деца Аниља, Таулант и Аријанит.

Хоби:
лов

Контакт:
тел: + 389 2328-2166,
факс: + 389 2328-3953
e-mail: muhamet.racaj@arm.mil.mk

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail